Vincent Lammens

Zijn wachtwoorden verleden tijd

2020-04-04
Algemeen
,

Een goed en veilig wachtwoord is belangerijk, zeker in tijden dat al onze activiteiten digitaal zijn, maar is een wachtwoord wel veilig genoeg, met toepassingen zoals 2fa, vingerafdrukken, gezichtsherkennig in bijna elk toestel.

Ideaal heb je om jezelf de authenticeren 3 componenten:

Nu is slechts 1 van deze componenten nodig hebben niet veilig genoeg. Je hebt best alle 3, of minstens 2 van deze componenten nodig, want een wachtwoord kan gekraakt worden, een hardware sleutel kan gestolen worden, en je vingerafdruk kan tegenwoordig ook al zeer eenvoudig gestolen worden.

Een goed wachtwoord

Alles begint met een goed wachtwoord. Een goed wachtwoord heb je als het (bijna) onmogenlijk is voor een computer om te kraken, dus niet de naam van je kat en een nummer erachter, maar wel bv een wilikeurig gegenereerd wachtwoord. Het nadeel van een wilikeurig gegenereerd wachtwoord, is dat het moeilijk te onthouden is, je kan wel een wachtwoordbeheerder gebruiken, maar deze hebben een ander nadeel: je stopt alle wachtwoorden bij elkaar, en versleuteld het met een hoofwachtwoord, dat je wel moet onthouden. Ook heb je bij online wachtwoordbeheerders het nadeel dat je jouw wachtwoorden op een server op het internet opslaat, een wachtwoordbeheerder als keepass, welke volledig offline werkt, heeft dat niet.

Een manier om een goed wachtwoord te maken is met behulp van diceware.

Diceware is a method for creating passphrases, passwords, and other cryptographic variables using ordinary dice as a hardware random number generator. For each word in the passphrase, five rolls of the dice are required. The numbers from 1 to 6 that come up in the rolls are assembled as a five-digit number, e.g. 43146. That number is then used to look up a word in a word list. In the English list 43146 corresponds to munch. By generating several words in sequence, a lengthy passphrase can be constructed. – Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Diceware)

Met diceware maak je dus een wachtwoord aan de hand van een reeks woorden, die je wilikeurig selecteerd uit een lijst. Dit wachtwoord is zowel lang, als relatief eenvoudig te onthouden. In deze video van Computerphile word het duidelijk uitgelegd..

Hardware sleutels

Hardware sleutels zoals een Yubikey of dergelijke, zijn USB-toestellen die je in jouw computer stopt en nodig zijn om aan te melden. De sleutel word op de usb-sleutel gemaakt en opgeslagen. Het nadeel hiervan is dat ze vaak duur zijn, en dat je er best 2 of meer hebt (zodat je zeker 1 als backup hebt.)

Biometrics

Op onze telefoons (en tegenwoordig ook onze computers) kunnen we al jaren inloggen met onze vingers of zelfs ons gezicht. Vaak word dit als enige authenticatie gebruikt, wat nadelig is aangezien dit tokens zijn die niet kunnen ingetrokken worden, ze zijn uiterst uniek, maar kunnen nog altijd worden vervalst.

In bepaalde situaties zijn er ook sensors die naast de vingerafdruk, ook zoeken naar tekens van leven. Deze worden vaak gebruikt in datacenters.