Vincent Lammens

Alles wat mis is met VPN reclame

2020-01-25
Overige

Het is moeilijk om naar techcontent te kijken op het internet zonder reclame tegen te komen van VPN-providers. Even voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen het gebruik van een vpn, maar eerder tegen de manier dat er reclame voor gemaakt word.

De reclame is meestal hetzelfde, “Browse securely and anonymously” of “Stop your ISP from spying on you”. Als je gebruik maakt van een HTTPS verbinding, kan je ISP niets zien buiten de sites die je bezoekt, maar niet welke pagina’s/inhoud op die site. Eigenlijk verleg je het probleem van de mogelijke spionage van de ISP naar de VPN-provider, want je verkeer verlaat daar de vpn-tunnel, waardoor zij weer alles zien. Het “Browse anonymously” klopt nog tot een bepaald niveau, want vaak kan je kiezen in welk land je vpn-tunnel uitkomt, dus kan je dat verbergen, maar als je alsnog inlogt met een account gaat het anonieme er af, want een account heeft een naam, en een naam is niet meer zo anoniem. Als je echt anoniem wilt surfen raad ik je aan om gebruik te maken van TOR, en natuurlijk niet in te loggen met accounts.

Nu zou het je misschien verbazen dat ik zelf een VPN gebruik, wel niet een vpn van vpn-providers, maar eerder een die ik enkel gebruik om van buitenshuis toch te kunnen verbinden met mijn thuisnetwerk, om zo dan weer verbinding te maken naar mijn pc of raspberrypi’s. Ik gebruik een VPN namelijk waar het voor bestaat, als “Virtual Private Network”.