Vincent Lammens

Aan de slag met GPG

2020-01-30
Tutorial
, , ,

Ik ben een grote fan van encryptie, zo kan je mijn gpg sleutels vinden op deze pagina. Encryptie gebruiken zoals GPG lijkt moeilijk, maar dat is het niet.

GPG staat voor GNU Privacy Guard en is een implementatie van OpenPGP. GPG is een tool om eenvoudig versleuteling van tekst/bestanden te voorzien. Iedere gebruiker maakt met PGP een sleutelpaar aan, bestaande uit een private en een public key. De private key word gebruikt voor de ontsleuteling/ondertekening, waar de public key word gebruikt voor de versleuteling/controle van de ondertekening. Zoals de naam van de private en public key al vertellen, hou je de private key privé, en de public key maak je publiek beschikbaar (deze deel je bv op je website). Mensen die jou dan willen e-mail sturen kunnen dan gebruik maken van jouw public key om e-mail te versleutelen, die enkel jij met de private key kan ontsleutelen.

GPG installeren

Ik raad het gebruik van kleopatra als gui voor GPG aan. GPG en kleopatra is op Debian/Ubuntu te installeren met apt install gpg kleopatra -y en op Windows computers kan er gebruik gemaakt worden van gpg4win, GPG4Win installeert ook nog enkele extensies voor outlook.

Sleutelpaar maken

Zodra GPG en kleopa geïnstalleerd zijn kan je een nieuw sleutelpaar aanmaken.

Ik raad persoonlijk aan om een vervaldatum op een sleutel te zetten, bijvoorbeeld een jaar, of enkele jaren. Hierna maak je gewoon een nieuwe aan, die dan weer een jaar of enkele jaren geldig is. Als key gebruik je best RSA 4098 bits of een ECDSA key (ECDSA is veiliger als RSA, al is RSA 4098 ook voldoende sterk.), zoals je kan zien in de screenshot hieronder. Ik maak hier gebruik van RSA 4098 bits

p>Instellingen als de vervaldatum kunnen in theorie later gewijzigd worden, maar dat raad ik persoonlijk af.

Zodra jouw GPG sleutel gemaakt is zal je een wachtwoord van je public key moeten instellen, dit is een extra laag beveiliging moest jouw private key ooit gestolen worden. Zodra je klaar bent raad ik je aan om een back-up te maken van de private key (deze bevat automatisch ook de public key), en deze op een ander toestel (bv een usb-stick in een kluis, of bv een papieren backup) te bewaren.

GPG gebruiken

Om tekst te versleutelen kan je het klembord gebruiken, in Windows is er een tekstvak aanwezig die deze functionaliteit vervangt. Om bestanden te versleutelen klik je op de “versleutelen/ondertekenen” knop in de toolbar, en om te ontcijferen de “ontsleutelen/verifiëren” knop.

Zo, nu weet je hoe je veilig naar mij kan e-mailen. voel je vrij om het uit te testen door een mailtje te sturen naar mij vincent@vincentlammens.be met mijn GPG sleutel.